neděle 22. ledna 2012

Po dešti

Teplice nad Metují. Pohled z Lysého vrchu po dešti, v srpnu 1974. Lysý vrch ( 611m) je proti vstupu do Teplických skal. To jsou ty budovy dole v údolí. Kopec obchází místní železnice,silnice a řeka Metuje. Před lety byl celý jehličnatý les (ve spodní části snímku) zničen letní vichřicí. Stromy připomínaly přelámané zápalky. Dnes už dorůstá nová generace stromů. Vlevo od borovice je vidět silueta zbytků hradu Střmen. Jde již vlastně jen o skálu se zbytky záseků kde byly umístěny nosné trámy stavby. Hrad byl postaven v první polovině 14.století. Dnes je vrchol zpřístupněn po kovovém schodišti. Je odtud nádherný výhled podobně jako z Lysého vrchu.

6 komentářů:

  1. takového kouře...parádní fotka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovšem to není kouř, ale vodní páry vystupující po dešti z lesů.

      Vymazat
  2. Kraj mého rodiště. Mám příjemné mrazení z té fotografie. Bylo mi půl roku.. :-) Zdraví Katka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, ten kraj miluji.Já v Teplicích trávil každý rok část prázdnin od mých tří let. Skoro moje druhá domovina. Nelze na tato místa zapomenout. Později když jsem už byl ženatý, měli jsme chalupu v Janovicích. Hodně se tam ale změnilo. Takový je už život. Zdraví Vás Petr.

      Vymazat
    2. Jéé, já pocházím z Hronova. Strašně ráda se tam vracím. Teplice, Police, Broumov, Hronov... Petře nenašel byste prosím ještě nějakou fotografii z historie toho nádherného kraje? Děkuji a zdravím. Katka S.

      Vymazat
  3. Katko, zdravím Vás. Samozřejmě , že mám ještě dost a dost fotografií z těchto nádherných míst. Škoda, že jejich kvalita neodpovídá mé dnešní představě. Většina má poměrně velkou zrnitost. Nezbývá, než je upravovat v Zoneru jak to jde. Pokud budete chtít některé fotografe poslat přímo, pak klidně můžu přes e-mail. Nebo si je jednoduše uložte z blogu. Budu rád když někomu (Vám)udělají radost. Můj e-mail znáte z blogu.
    Negativy mám sestříhané v pořadačích, popsané a nyní je skenuji na kinofilmovém skeneru. Jen ten čas chybí. Petr.

    OdpovědětVymazat