pátek 9. března 2012

NDR - Drážďany, duben 1975


2x  pohled přes Labe

Drážďany svojí blízkou polohou za hranicemi tehdejší ČSSR byly hojně navštěvovány. Jezdilo se sem více za nákupy než za památkami a poznáním. Zboží které bývalo nedostatkové v Československu bylo zde ke koupi a hlavně bylo levnější. Za zaparkovanými autokary pozůstatky bombardování spojeneckým letectvem v únoru 1945. Trosky byly tehdy ponechány jako výstraha do budoucna, jako připomínka hrůz války.

V té době bylo ještě k vidění dost poničených budov z osudného náletu. Dnes, alespoň z médií vím, že je snad už všechno zrekonstruováno. 


Tehdejší převažující typy automobilů... Připomenu některé. Například Polský Fiat, Žiguli, Wartburg, Trabant či Škodovky. Západní značky byly vyjímkou a kdo takový vlastnil už budil podezření  tehdejších úřadů.


V době návštěvy města bylo občas nevlídné počasí.



Tři fotografie z ulic - tříd,  kde bylo postaveno mnoho moderních budov v tehdejším socialistickém stylu. Dík válkou zničeným budovám, ba zbořením celých obytných bloků, vznikly prostory pro novou výstavbu. V některých místech jsem viděl velké nezastavěné plochy. Dávaly tušit, co se zde osudné noci na 14 únor roku 45, událo.

Dopravní muzeum.


Procházka po nábřeží Labe s historickými budovami je příjemným osvěžením.

Labe je zde už poměrně širokou řekou.

Občerstvení u parkoviště autokarů v podobě parníku.

A na závěr výletu se vždy nakupoval laciný alkohol. Pro rodinu, pro známé, pro kolegy v práci. Na hranicích si jej výletníci různě schovávali  aby jej celníci nezabavili. Nebo se do příjezdu na hranice dost vypilo. To pak bývala veselá nálada v autobusech a radost, že už jej celníci neseberou. Byl povolen dovoz alkoholických nápojů jen  v omezeném množství. Do bývalé NDR se v budoucnu na tomto blogu ještě podíváte.

1 komentář: